in

10 Trick Yang Terbukti Berkesan Untuk Jimatkan Duit Semasa Melancong

Melancong sememangnya menelan belanja yang tinggi. Jika anda suka melancong maka pasti anda sudah pasti mempunyai pelan anda yang tersendiri, selain menjimatkan masa anda juga dapat menjimatkan wang.

10 tips yang dapat menjimatkan wang anda ketika melancong

Namun begitu bagi mereka yang tidak mempunyai pelan sudah pasti seringkali mengalami kerugian. Jom kita lihat 12 kesilapan yang anda patut berhenti ketika anda melancong.

#1. Menaiki Kapal Terbang Pada Waktu Malam

Waktu malam adalah waktu untuk berehat, namun begitu apa salahnya jika anda menaiki kapal terbang pada waktu malam dan anda dapat menjimatkan wang penginapan anda.

#2. Makan Di Gerai Biasa

Jika anda suka makan di tempat mewah atau restoran, elakkan ketika anda melancong kerana anda mungkin akan dikenakan caj yang tinggi. Oleh itu lebih baik jika anda menikmati makanan di gerai biasa kerana harganya murah malahan anda juga dapat menikmati makanan tradisional mereka.

#3. Hindari Tumpang Kereta Orang Lain

Mungkin anda pernah dengar tentang perkongsian kereta seperti couchsurfing. Anda mungkin patut elakkan perkara sebegini kerana terdapat aplikasi iaitu blablacar yang dapat membantu anda untuk mencari penduduk tempatan atau pelancong untuk mencari destinasi yang sama seperti yang anda ingin pergi.

#4. Melakukan Tempahan Awal

Jika anda mempunyai jadual yang ketat anda patut melakukan tempahan yang awal. Anda mungkin boleh mendapatkan diskaun daripada hotel yang anda menginap dan juga tidak perlu pening-pening untuk mencari hotel yang kosong ketika anda melancong.

#5. Penukaran Mata Wang

Kad bank anda merupakan penukaran mata wang yang baik jadi anda tidak lagi perlu untuk membawa wang tunai yang banyak. Kini anda tidak perlu lagi menukar mata wang dan dikenakan caj extra.

#6. Berhati-Hati Dengan Penyeluk Wang Saku

Jika anda melancong di luar negara, anda patut lebih berhati-hati dengan penyeluk saku. Anda disarankan agar menyimpan barang berharga di hotel dan anda juga patut meletakkan barang-barang berharga anda di tempat yang selamat contohnya di beg tali pinggang.

#7. Mengetahui Tentang Caj Perkhidmatan

Di sesetengan negara, contohnya AS, tip perkhidmatan yang dikenakan selalunya antara 15 hingga 20 peratus. Di kebanyakan negara Eropah ia sememangnya sudah termasuk dalam rang undang-undang. Oleh itu lebih baik jika anda melakukan penyelidikan terlebih dahulu sebelum melancong ke sesuatu negara itu.

#8. Mengambil Insurans Perjalanan

Kita mungkin sering berfikir tidak akan ada apa-apa yang berlaku pada diri kita. Namun begitu alangkah baiknya jika anda mengambil insurans ini kerana anda mungkin akan mendapat beribu wang jika anda terlibat dalam kemalangan atau kecelakaan. Malah anda juga dapat menjimatkan wang anda.

#9. Elakkan Menyewa Kereta

Elakkan menyewa kereta ketika anda melancong kerana iainya amat mahal. Oleh itu anda perlulah menyemak terlebih dahulu tentang kenderaan awam atau grab dan membandingkan harga. Kadangkala pula ada hotel yang menyediakan perkhidmatan kenderaan secara percuma

#10. Simpan Semua Duit Anda Di Satu Tempat

Adalah lebih baik untuk menyimpan wang anda di satu tempat yang selamat. Anda boleh mencuba dengan menyimpan duit di dalam sabun atau di bawah tempat kasut anda. Hal ini kerana anda dapat mengelakkan wang anda daripada hilang atau dicuri.

What do you think?

0 points

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

9 Pakaian Kebangsaan Yang Paling Berkontroversi Di Miss Universe 2017, Malaysia Tersenarai

Terlampau Rindukan Tuannya Yang Telah Meninggal Dunia, Kucing Ini Hampir Mati Kelaparan Menunggu Di Kuburan