in

WTF

9 Perkara Jahiliyyah Yang Dahulunya Dianggap Sebagai Perkara Biasa

Seiring dengan peredaran masa, pelbagai perubahan yang telah berlaku sama ada di dalam budaya ataupun di dalam peradaban manusia. Ada yang telah ditinggalkan kerana tidak lagi relevan dan ada pula yang masih dikekalkan sehingga ke hari ini.

Berikut merupakan 9 perkara jahiliyyah yang dahulunya dianggap sebagai perkara biasa.

#1. Wanita menggunakan plumbum dan sulfur untuk mewarna rambut.

Sejak dari zaman dahulu lagi, nenek moyang kita telah pun mewarnakan rambut mereka untuk tujuan kecantikan. Mereka menggunakan bahan yang mudah terbakar iaitu belerang dan sulfur.

Pada ketika itu, mereka tidak mengkaji kesan atau keburukan yang terdapat dalam bahan kandungan pewarna rambut.

#2. Tandas terbuka.

Jika dilihat pada abad ini, membuang air besar atau air kecil di tempat terbuka adalah perkara yang dianggap normal. Ketika ini, mereka mempunyai sifat semangat kawan yang tinggi sehinggakan buang air besar bersama.

Mereka akan berborak-borak panjang di dalam tandas sambil  ‘melabur’.

#3. Mencukur bulu kening apabila kematian seekor kucing.

Kucing dianggap suci dan mulia bagi masyarakat pada abad ini. Menurutnya, kucing yang mempunyai bulu yang halus dan lebat adalah kucing yang tinggi darjatnya.

Sekiranya kucing peliharaannya mati, masyarakat ini akan berkabung dan mencukur kening sebagai tanda kesedihan pada ketika itu.

#4. Meletakkan bawang putih ke dalam alat sulit wanita untuk mengesan kehamilan.

Pada abad ini, mereka masih tidak mengenal tentang dunia perubatan. Ujian kehamilan dilakukan dengan meletakkan bawang putih kedalam alat sulit wanita (vagina) . Sekiranya nafas wanita tersebut berbau bawang putih, maka dia sedang hamil.

#5. Bapa menjual anak lelaki.

Dalam sebuah keluarga, ayah merupakan ketua keluarga yang memiliki kuasa mutlak untuk melakukan sebarang keputusan.

Si ayah akan menjual anak lelakinya untuk dijadikan hamba kepada penduduk lain. Perkara ini hanya boleh dilakukan tiga kali sahaja.

#6. Seorang bapa boleh membunuh anak perempuannya.

Seorang bapa akan memilih suami kepada anak perempunnya. Mereka hanya menurut kata sahaja. Sekiranya anak perempuan ingar akan kata-kata bapanya, maka si bapa akan membunuh anaknya itu.

Jika bapanya mendapat tahu anaknnya menjalinkan hubungan cinta bersama orang lain, bapanya akan membunuh salah seorang daripada mereka- samada anak perempuannya atau lelaki berkenaan.

#7. Golongan wanita tidak boleh meratap kesedihan di upacara pengebumian.

Sekiranya ramai orang yang datang menziarahi kematian, maka si mati merupakan orang yang tinggi darjatnya dan bersifat mulia.

Pada abad ini, golongan wanita tidak dibenarkan mengeluarkan air mata. Mereka harus tabah dan cekal untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.

#8. ‘Menebuk’ lubang dikepala untuk membuang roh jahat.

Penyakit yang melanda masyarkat ketika ini seperti sawan, sakit kepala, otot-otot lemah dan muntah-muntah perlu mendapatkan khidmat rawatan dengan segera daripada seorang dukun.

Mereka akan dirawat oleh dukun dengan cara menebuk kepala pesakit untuk mengeluarkan roh jahat (penyakit).

#9. Bola kaca dan tanah digunakan untuk mendapatkan payudara yang montok.

Wanita dan kecantikan berpisah tiada. Mereka akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan payudara yang besar dan montok. Bagi mereka, memiliki payudara yang besar adalah seorang wanita yang cantik dan seksi.

Mereka akan menggunakan bola gelas dan getah tanah serta menyapu krim minyak kelapa.

Comments

Leave a Reply

Loading…

Comments

comments

Wanita Vegetarian Ini Amalkan Minum Air Mani Rakan Baiknya Setiap Pagi Untuk Kesihatan

Pemandu Uber Ini Bawa Bekas Teman Wanitanya Bersama Kekasih Barunya Sebagai Penumpang